Met ‘het 8tje’ langs de Veluwse Big Five in Eerbeeks dorpshart?

Hoe mooi zou het zijn als je in de toekomst de Big Five kunt bewonderen tijdens ‘het 8-tje’ door het dorpscentrum van Eerbeek? Als het aan Joep van Baast ligt is dat een mooie uitdaging voor het papierdorp. Joep is stedenbouwkundig ontwerper bij Arcadis en heeft meegewerkt aan een rapport over dit idee.
Illustratie van toerisme in het gebied centrum Eerbeek.jpg
Gepubliceerd op: 2-februari-2023

Wayfinding Eerbeek

De gemeente Brummen heeft Arcadis gevraagd een eerste idee uit te werken om een herkenbare wandel- en fietsroute te ontwikkelen in het centrumgebied van Eerbeek. 

Zo’n route kan door allerlei objecten in de openbare ruimte herkenbaar zijn. Denk aan de verharding van voet- en fietspaden, richtingaanwijzers en informatieborden. Maar ook aan meubilair, speeltoestellen en hekwerken. Het rapport dat nu in concept af is heeft de titel Wayfinding Eerbeek. “Wayfinding is een Engelse term. Er is niet direct één Nederlands woord voor. Maar navigeren of bewegwijzering komt in de buurt.” De stedenbouwkundig ontwerper omschrijft wayfinding als “het denkproces waarmee mensen zich door een ruimte begeven en een weg vinden. Dit kan door herkenningspunten in de openbare ruimte. Denk aan een kerktoren, een bomenlaan of een plein. Maar ook bewegwijzering kan een hulpmiddel zijn om je te laten begeleiden door die openbare ruimte.”

De bezoeker verleiden

De gemeenteraad heeft eind 2021 een visie voor het Eerbeekse centrum  vastgesteld en verschillende projecten daarvan zijn ondergebracht in de pijler Leefbaarheid van het programma Eerbeek-Loenen 2030. In de visie is een logische routing en herkenbare beeldkwaliteit in het dorpshart als uitgangspunt opgenomen. “Wij moeten dan natuurlijk direct denken aan de rijke geschiedenis van Eerbeek en de sterke identiteit als papierdorp. Voor een toerist een aantrekkelijk dorp om te verblijven of richting de Veluwe of de IJsselvallei te gaan fietsen. De kunst is om deze bezoeker nog meer te verleiden om een bezoekje te brengen aan het dorpscentrum.” Van Baast verwijst daarbij naar de toeristen die in de zomer op het Elis Ligtleeplein aankomen met de VSM-stoomtrein. “Het is cruciaal om juist daar een aantrekkelijk ontvangstplein te maken. En vanuit daar een duidelijke routing richting het centrum. Door herkenbaar en verrassend vormgegeven bestrating kun je dit bereiken. Dit aangevuld met de borden, straatmeubilair en andere objecten in de openbare ruimte.”

Origami

Maar wat is volgens Joep van Baast dan een uitdagende vormgeving die de aandacht trekt van toeristen en ook eigen Eerbekenaar? “Wij denken dat er kansen liggen door de identiteit van Eerbeek als papierdorp te combineren met de unieke ligging aan de rand van de Veluwe. Papier, en dan met name origami, willen we gebruiken als basismateriaal. Bijvoorbeeld voor straatmeubels, hekwerken en verwijsborden. Maar ook willen we kunstelementen toevoegen die te maken hebben met de Veluwe. Ons idee is om kunstwerken te plaatsen van de meest bekende dieren die op de Veluwe voorkomen. De Veluwse Big Five dus.”

Slinger in vorm van een 8tje

De route die de gemeente voor ogen heeft is in het centrumplan ‘het 8tje’ genoemd. Het is een lus die door het centrum van Eerbeek gaat en openbare ruimtes en pleinen met elkaar verbindt. “Startpunt is natuurlijk het Elis Ligtleeplein. Via het Kerstenterrein en het plein aan de Stuijvenburchstraat gaat de route dan door naar De Wasacker en weer terug naar het Elis Ligtleeplein,” licht Joep van Baast toe. Op de vraag wanneer dit plan wordt uitgevoerd, wijst hij naar de gemeente. “Er vinden binnenkort gesprekken over dit idee plaats met de lokale ondernemers en met de dorps- en wijkraden in Eerbeek. Ook kan iedereen binnenkort in het Servicepunt in Eerbeek een uitwerking van dit plan bekijken en een reactie geven.”

Stapsgewijs

Als dit plan groen licht krijgt, dan wordt het in de komende jaren in stapjes uitgevoerd. Op het moment dat een bepaald deel van het centrum wordt aangepakt, wordt de ‘wayfinding‘ erin verwerkt. “Wij gaan voor de gemeente aan de slag met een ontwerp van de openbare ruimte voor de spoorzone. Zeg maar het gebied vanaf het Elis Ligtleeplein tot en met het Kerstenterrein. Daar nemen we dit idee alvast in mee. Maar er zijn ook plannen voor de herinrichting van De Wasacker. Ook daar worden de wayfinding-principes dan toegepast. Zo krijgt het centrum van Eerbeek stap voor stap vorm en een uitnodigende uitstraling.”

Meer weten? Bezoek dan www.brummen.nl/ruimtevooreerbeek.