Eerbeekse Waterrotonde, toekomst vraagt om andere aanpak

Een gesloten, circulaire watersysteem met een potentiële waterbesparing dat per jaar gelijk staat aan 22.000 huishoudens. Lees hier meer over dit innovatieve plan.
Afbeelding_bestuurders_staan_bij_reclamebord_waterrotonde
Gepubliceerd op: 22-december-2022

Jaarlijks 3,6 miljoen m3 aan bronwater besparen. 

Papierfabrieken uit Eerbeek en Loenen, provincie Gelderland, gemeente Brummen en waterschap Vallei en Veluwe gaan samenwerken aan een plan voor een circulair watersysteem, waardoor grondwateronttrekking niet of nauwelijks meer nodig is.

Droogte en grondwaterpeil

Het kan niemand ontgaan zijn dat er de afgelopen zomers steeds meer problemen zijn door lange droogte en daling van het grondwaterpeil.  Het wordt daarom steeds belangrijker om grondwateronttrekkingen te beperken om water te besparen en het milieu te ontzien. Met name op de Veluwe is dit nodig. Zo ook in de omgeving van de dorpen Eerbeek en Loenen waar papierfabrieken water onttrekken voor hun productieproces.

Waterrotonde

Ondanks alle besparingen van de afgelopen jaren wordt er momenteel dagelijks nog zo’n 1.000 m3 grondwater onttrokken. Om te verduurzamen en in de toekomst verzekerd te zijn van voldoende water werken de fabrieken Neenah Coldenhove, DJP De Hoop, Folding Boxboard Eerbeek en Smart Packaging Solutions in Industriewater Eerbeek samen aan een circulair watersysteem, de Eerbeekse Waterrotonde. De Waterrotonde is een innovatief watersysteem dat het proceswater van de fabrieken zuivert waarna de fabrieken het water volledig hergebruiken.

Pilot Waterrotonde start in 2023

Op dit moment zorgt Industriewater Eerbeek al dat +/- 30% van het water van de papierfabrieken in Eerbeek en Loenen wordt hergebruikt. Een projectteam van de papierfabrieken is eerder dit jaar begonnen met een verkenning naar de technische en financiële haalbaarheid van een Waterrotonde. Het is de bedoeling dat er volgend jaar een pilot start. Met als doel om in 2030 de Waterrotonde in gebruik te nemen.

Provincie Gelderland wil samen met het Waterschap Vallei en Veluwe meewerken aan de realisatie van de Waterrotonde en het project dan ook opnemen in het programma Eerbeek-Loenen 2030. Een gesloten, circulaire watersysteem zorgt voor een potentiële waterbesparing op basis van de huidige grondwateronttrekkingen van 3,6 miljoen m3 bronwater per jaar. Dat staat gelijk aan 22.000 huishoudens.