Verkeersonderzoek Eerbeek – Loenen hervat

29-5-2020 Fietspad

Verkeerstellingen en kentekenonderzoek

In april dit jaar kondigden we aan dat we twee onderdelen van het verkeersonderzoek vanwege het coronavirus voorlopig uitstelden. Het gaat om de extra verkeerstellingen en het kentekenonderzoek. Nog voor de zomervakantie worden beide onderdelen alsnog uitgevoerd.

Uitvoering onderzoek in juni

Zowel voor de korte termijn als de lange termijn is het onzeker hoe het verkeersbeeld eruit gaat zien. Het kan zijn dat het coronavirus de verkeersbewegingen wezenlijk en blijvend verandert. Mogelijk zien we niet meer hetzelfde verkeersbeeld als vóór de virusuitbraak.

Tegelijkertijd wordt landelijk steeds duidelijker dat ook de komende maand mensen vaker deelnemen aan het verkeer en dat daarmee de mobiliteit toeneemt. Het is daarom een goed moment om het verkeersonderzoek in de maand juni uit te voeren. Verder uitstel van het onderzoek is daarnaast onwenselijk vanwege de werkzaamheden later dit jaar aan omliggende wegen. Deze werkzaamheden kunnen van invloed zijn op gedrag en keuzes van weggebruikers.

28 locaties

Op 28 locaties voeren we met behulp van telslangen verkeerstellingen uit. Zestien tellocaties liggen op provinciale wegen en twaalf op gemeentelijke wegen. Het kentekenonderzoek aan de hand van kentekencamera’s vindt op 19 locaties plaats.

 Foto van kentekencamera door Johan Nouwen, provincie Gelderland

Snelheid en Reistijden

Naast de verkeersintensiteiten en de samenstelling van het verkeer wordt op de permanente telpunten ook de snelheid van het verkeer gemeten. Ook verzamelen we op alle provinciale wegen reistijden. Dit doen we met behulp van Floating Car Data (FCD). FCD is data die wordt verkregen van gps-posities van verschillende apparaten. Denk hierbij aan navigatiesystemen, mobiele telefoons en trackingssystemen in auto’s. Sinds kort worden deze gegevens ook op de gemeentelijke weg langs het Apeldoorns kanaal verzameld.

Drone-onderzoek

Ter hoogte van afslag 23 Loenen op de A50 is in de avondspits vanuit de richting Apeldoorn opstopping van verkeer. In samenwerking met Rijkswaterstaat is eerder dit jaar een verkenning opgestart om dit probleem te verhelpen. Om de verkeerstromen op de kruispunten N786 met de op- en afritten van de A50 in beeld te brengen, wordt een drone ingezet. Ook dit onderzoek stelden we vanwege de virusuitbraak uit. De drone wordt vóór de zomervakantie alsnog ingezet.

Planning:

Verkeerstellingen:

  • 2 t/m 5 juni: plaatsen van telslangen
  • 6 t/m 27 juni: uitvoeren verkeerstellingen
  • Na 29 juni: verwijderen telslangen

Kentekenonderzoek:

  • 18 juni: plaatsen camera’s
  • 23 t/m 25 juni: uitvoeren kentekenonderzoek
  • 1 juli: verwijderen camera’s 

Drone-onderzoek:

23 of 25 juni: afhankelijk van weersomstandigheden

Terug naar nieuwsoverzicht